Artikel top billede

EU i nyt monopol-fremstød mod Microsoft

EU går igen i flæsket på Microsoft. Denne gang handler det om Microsofts metoder, når det handler om selskabets forretningsmæssigt vigtige Internet Explorer.

EU har efter længere tids rumlerier iværksat et nyt fremstød mod Microsoft, som EU fortsat mener krænker europæisk konkurrence-lov.

I centrum står Microsofts webbrowser, Internet Explorer, som selskabet har indbygget i det udbredte styresystem, Windows. Det mener EU skader den fri konkurrence på området og hindrer konkurrenterne i for alvor at komme ind på markedet.

Fremstødet minder meget om den første store batalje, som Microsoft kom ud i midt-1990'erne, hvor de amerikanske myndigheder mente, at Microsoft uretmæssigt vred armen om på Netscape. Dengang kom Microsoft successfuldt ud af bataljen.

Det var ikke tilfældet for fem år siden, da EU i en lignende sag tildelte Microsoft en milliard-bøde med klar besked om, at Microsoft skulle ændre sin forretningsmodel.

Denne sag blev anket, men blev endeligt afgjort i september 2007.

Microsoft nærlæser

EU-Kommissionens nye tiltalte blev leveret til Microsofts hovedkvarter i Seattle-forstaden Redmond i torsdags.

Microsoft er nu gået i gang med at nærlæse anklagerne og vil komme med et svar i løbet af de næste to måneder, lyder det.

Den nye sag - der bliver iværksat efter et års forundersøgelser - er den første i en hel række, som ventes at blive iværksat i den kommende tid.

Grundlaget for denne den første sag er en klage fra den norske browser-producent, Opera.

Internet Explorer er fortsat den klart mest udbredte browser i verden med en markedsandel på omkring 70 procent. Operas markedsandel er på omkring 0,7 procent.

Alternativt produkt

Nu er spørgsmålet så, hvordan sagen vil ende.

Fra flere sider lyder det, at håbet er, at EU finder andre veje end i den seneste afgørelse, hvor Microsoft blev beordret til at producere et Windows-alternativ, hvor Windows Media Player - der dengang var sagens kerne - ikke var bundlet sammen med styresystemet.

Det gjorde Microsoft, men salget af den ikke-bundlede version - der blev solgt til samme pris som den bundlede - var elendigt. Det var også tilfældet herhjemme.

Opera-chef John von Tetchner siger, at denne løsning ikke er attraktiv.

"Det er ikke, hvad vi er ude efter. Den eneste måde, hvorpå man kan give brugerne et reelt valg, er ved at fjerne IE helt fra Windows og enten erstatte det med en browser fra en konkurrent eller tilbyde en liste af browsere, som brugeren kan vælge imellem," siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, IDGNS.

Sideløbende med den pågældende sag åbner EU en undersøgelse, der skal kaste lys over, hvorvidt Microsoft tilbageholder oplysninger for selskaber, der ønsker at gøre deres produkter kompatible med Microsoft Office.

Ligeledes vil EU kigge nærmere på interoperatibilitets-problemer med Windows server-produkter og Microsofts .Net-software, som ECIS (European Committee for Interoperable Systems) - der tæller blandt andre IBM, Sun, Oracle, Red Hat og Opera - har klaget over.

ECIS mener, at Microsoft med vilje tilbageholder vigtige oplysninger, som er nødvendige for at gennemføre en succesfuld sammensmeltning med Microsofts produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere